30 Kasım 2012 Cuma

Yeni Nesil Bios UEFI Unified Extensible Firmware Interface

0 yorum




BIOS, (Basic Input-Output System) (Temel Giriş-Çıkış Sistemi).

Basic
İnput
Output
System


Geleneksel Bios EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek (Read Only Memory, tr: Salt Okunur Bellek) şeklinde yer alan bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır. Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç öğelerinin Herhangi bir sürücüden (H.d.d, CD-ROM vb.) yüklenmesini sağlar. İşletim sistemi çalışırken donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri düzenler.

Eski nesil bioslar sadece 16 bit'dir.


Yeni nesil BIOS: UEFI ( Unified Extensible Firmware Interface )

UEFI 64 bit destekler.İlk çalışmalar 1998 yılında İntel tarafından başlatıldı.2005 yılında 1.10 veriyonu , 2007 yılında 2.1 versiyonu yayınlandı.Nisan 2011 de 2.3 versiyonu ile giderek artan bir popülerliğe ulaştı.İntel başlatmış olsada gelişimi Efi platformunda herkeze açık olarak devam etmektedir.Örnek olarak "AMD, AMI, Apple, Dell, HP, IBM, Insyde, Intel, Lenovo, Microsoft ve Phoenix" destek vermektedir.Kodlarının açık olması ise kimilerince güvenlik açığı olarak görülmektedir.

Eski Bios ların aksine daha az işlem yaptıgı için hızlı açılır.Kendine özgü bir kullanıcı arayüzü vardır.(The EFI shell)Bu renkli arayüzde temel bios işlevleri haricinde ağ baglantılarına baglanılabilir veya fotograflara bakılabilir.

En büyük eksikliği 2 Tb büyük diskleri tanımaması diğebiliriz.



Resmi Sitesi
http://www.uefi.org/home/

Yanıtla

 
View My Stats